Templomi esküvő Egerben

Római Katolikus esküvő

Ki vehet részt római katolikus esküvőn?Római Katolikus szertartás

A Római Katolikus Egyház előírása, hogy a jegyespárnak legalább az egyik tagja római katolikus vallású legyen. Az esküvőnek nem lehet akadálya, ha a másik fél nem a katolikus felekezethez tartozik. Az sem lehet probléma, ha nem keresztény, de ebben az esetben elképzelhető, hogy külön engedélyt kell kérni. A katolikus félnek alá kell írnia egy nyilatkozatot, hogy a születendõ gyermekeiket katolikus módon nevelik.

Ha egyik fél sincs megkeresztelve, akkor a katolikus egyház szokásai szerint addig nem lehet a párt megesketni, amíg legalább az egyik félt meg nem keresztelik, majd legalább egy évig hittanra is kell járni.

Bővebben: Római Katolikus esküvő

   

Minorita Templom - Szent Antal Plébánia


Cím: Eger, Dobó tér
Tel:


Minorita Templom

A Dobó téri Minorita Templom a ferences rend által alapított templom, melynek lelkésze a lengyel származású Artur Prienkiewicz.

Eger egyik legszebb barokk temploma közvetlenül a Városháza  - így a házasságkötő terem - mellett található, így a Bazilika mellett a legfelkapottabb helyszíne a házasságkötésnek Egerben.

A jegyesoktatás egyénileg zajlik. Körülbelül 4-5 alkalommal találkozik a jegyespár és Arthur Atya. Az első 1-2 alkalom az ismerkedés jegyében telik. Az Atya elgondolkodtató kérdőíveket töltet ki a jegyespárral. Olyan kérdések alapos átgondolására ösztökél mint pl: "mit szeretünk a másikban?" A későbbiekben a házasságról folyik a beszélgetés, ami teljesen párbeszéd jellegű.

   

Bazilika - Egri Főszékesegyház


Cím: Eger, Telekessy u. 6.
Tel: 36/ 515-725


Egri Bazilika

A Bazilika Magyarország második, és természetesen Eger legnagyobb temploma.

A templom plébánosa Mándy Zoltán Pál

A jegyesoktatás csoportokban zajlik, mely január utolsó, vagy február első szombatján kezdődik, és 9 alkalommal tart.

   

Lajosvárosi Templom - Szent Lajos Plébánia


Cím: Eger, Aradi u. 6.
Tel: 36/313-651, 30/218-81-95


Lajosvárosi Templom

A Lajosvárosi római katolikus templom plébánosa Deli Lajos.

Az iroda hétköznap 8:00 és 9:00 óra között, valamint az esti szentmisék (17:30-tól) előtt és után van nyitva.

Legalább fél évvel az esküvő előtt keressétek a plébánost, hogy biztosan legyen elég idő a jegyesoktatásra. A jegyesoktatás egyénileg, páronként történik. Az alkalmak számát a plébánossal kell egyeztetni.

   

Jézus Szíve Plébánia


Cím: Eger, Maklári u. 91
Tel: 36/517-685


Jézus Szíve Plébánia - Eger

A Maklári úti templom lelkipásztorai Ficzek László és Varga József.

Az iroda hétköznap 8:00 és 9:00 óra között, valamint az esti szentmisék (17:30-tól) előtt és után van nyitva.

   

Servita Templom - Fájdalmas Anya Plébánia


Cím: Eger, Servita u. 21.


Az egri Servita Templom

A Servita Templom plébánosa Dr. Lengyel Gyula plábános. Szeretettel várja az ifjú párokat jegyesoktatásra, melyekre összesen 7 alkalommal, szombatonként kerül sor. A jegyesoktatások február végén kezdődnek.

   

Református Esküvő

Református esküvőA Református Egyháznál rendkívül fontos, de nem szentség a házasság. A római katolikus szertartással ellentétben nem a lelkész és nem az egyház köti meg a házasságot, hanem az két felnőtt ember tudatos szeretet-szövetsége. Azért mennek a templomba, hogy e felelősségteljes döntésükre kérjék Isten áldását. A református esküvői szertartásra ugyanaz a puritánság a jellemző, mint magára a református istentiszteletre.

Bővebben: Református Esküvő

   

Egri Református Templom


Cím: Eger, Deák Ferenc út 56.
Tel: 36/ 313-916


Az egri Református Templom